روش های تعیین حد زیان در معاملات

ریسک به ریوارد

برخلاف مدیریت ریسک که موضوعی کاملا جدا از تحلیلگری است ، تعیین حد زیان کاملامرتبط با تحلیلگری و در واقعی جزئی از یک تحلیل صحیح می باشد. همانطور که درمقالات آموزشی استراتژی ها گفته شد یک استراتژی کامل باید نقاط ورود ، خروج با سودو خروج با زیان را مشخص کند تا یک استراتژی کامل ولی نه الزاما صحیح و سود ده تلقیشود.

روش های مختلفی را می توان برای تعیین حد زیان برشمرد از جمله :

  • روش مقدار ثابت
  • خطوط حمایت و مقاومت و فیبوناچی
  • پترن ها و خطوط روند
  • استفاده از اندیکاتور ها
    1. اندیکاتور هائی که نوعی حمایت و مقاومت دینامیک را نشان می دهند مثلPSAR و میانگین متحرک . SMA, EMA, WMA این اندیکاتور ها عموما روی نمودار قیمت قرار دارند.
    2. اندیکاتور های تحرک مثلATR . این اندیکاتور ها خارج از نمودار قیمتهستند.

موضوع بسیار مهم دیگری که در تعیین حد زیان وجود دارد ارتباط حد زیان با حد سوداست. این ارتباط باید بگونه ای باشد که از نظر آماری معاملات ما به سود برساند. برخیبه اشتباه توصیه می کنند که همواره حد سود را خیلی بیشتر از حد زیان در نظر بگیرید تادر نهایت به سود برسید. مثلا نسبت 70 پیپ حد سود به 30 پیپ حد زیان. ولی این نسبتها نمی توانند تضمین کننده موفقیت در معاملات و سود دهی باشند چون احتمال وقوعهر یک در نظر گرفته نشده است. اگر احتمال 70 پیپ سود با 30 پیپ زیان برابر باشنداین استراتژی سود آور خواهد بود ولی در عمل احتمال برخورد به حد زیان 30 پیپی خیلیبیشتر از حد سود 70 پیپی است مگر اینکه استراتژی مربوطه خلاف آنرا در طول زماناثبات ک رده باشد . اگر احتمال برخورد به حد زیان 30 پیپی سه برابر احتمال برخورد به حدسود 70 پیپی باشد، در هر چهار معامله سه معامله با زیان یعنی در مجموع 90 پیپ و یکمعامله با سود یعنی در مجموع 70 پیپ بسته می شود و در نهایت این استراتژی زیان آوراست.

با اضافه کردن حد زیان احتمال برخورد به آن کم می شود ولی یک معامله زیان ده میتواند زیان زیادی ایجاد کند که چندین معامله سود ده هم نتوانند آنرا جبران کنند.

بنابراین باید نقطه تعادلی بین حد زیان اندک و حد زیان بالا بیابیم که بتواند معاملات ما رااز نظر آماری سود ده کند. هدف ما برقراری معادله زیر است :

احتمال برخورد به حد سود * مقدار حد سود < احتمال برخورد به حد زیان * مقدار حد زیان 

  • ساده ترین روش، روش مقدار ثابت است. شاید شنیده باشید که بعضی معاملهگران مقدار خاصی برای حد زیان معاملات خود روی هر جفت ارز پیشنهاد میکند مث لا 30 پیپ برای یورو به دلار و 50 پیپ برای پوند به دلار. این مقادیرحاصل تجربیات معامله گر با توجه به استراتژی خود هستند و شاید برایمعامله گر پیشنهاد دهنده مفید و سود آور باشند ولی نمی توانند به عنوان یکنسخه کلی به همه معامله گران پیشنهاد شوند مگر اینکه در قالب یک استراتژیمشخص ارائه گردند. اگر شما از این روش استفاده می کنید و تاکنون برایشما نتایج مناسبی داشته است ، می توانید به استفاده از آن ادامه دهید ولی درغیر این صورت باید روش مناسبتری برای تعیین حد زیان خود بیابید. البته دربعضی استراتژی ها مانند اسکالپینگ ، حد زیان مقدار ثابت پس از آن که موثربودن آن از نظر آماری ثابت شد، کاملا قابل توصیه خواهد بود.

دومین روش تعیین حد زیان استفاده از خطوط حمایت و مقاومت می باشد. این خطوط رامی توان به چند دسته تقسیم نمود:

  • خطوط حمایت و مقاومت متعارف
  • خطوط حمایت و مقاومت محوری pivot points
  • خطوط حمایت و مقاومت فیبوناچی بازگشتی Fibonacci retracement
  • خطوط حمایت و مقاومت فیبوناچی انبساطی Fibonacci expansion

نحوه استفاده ازهمه از این خطوط مشابه است و حد زیان پس از این خطوط قرار دادهمی شود . فاصله حد زیان از خط حمایت یا مقاومت عمدتا به تایم فریم و فاصله دو حطمتوالی بستگی دارد. در بسیاری از موارد حد زیان با فاصله یک چهارم تا یک پنجمفاصله خط مورد نظر تا خط بعدی در نظر گرفته می شود.

 استفاده از فواصل ثابت نسبت به خط حمایت و مقاومت نیز با توجه به تایم فریم وجفت ارز یا کالای مورد معامله مرسوم است. مثلا 7 پیپ بعد از خطوط حمایت ومقاومت در تایم فریم 15 دقیقه جفت ارز یورو به دلار. هرچه تایم فریم شما بالاترباشد، بای د فاصله بیشتری در نظر بگیرید. برای یک خط حمایت یا مقاومت در تایم فریمماهانه ممکن است حتی بیش از 100 پیپ فاصله در نظر گرفته شود .

هر چه خطوط حمایت و مقاومت معتبر تر باشند برای استفاده در معاملات و تعیین حدزیان مناسبتر خواهند بود. اعتبار این خطوط بر اساس معیار های زیر سنجیده می شود:

  • تایم فریم های بالاتر مثلا 4 ساعته معتبر تر از نیم ساعته است.
  • منطبق شدن چند نوع خط حمایت و مقاومت مثل متعارف و فیبوناچی
  • انطباق خطوط حمایت و مقاومت با اعداد رند مثل 25,1
  • خطوط حمایت و مقاومتی که در یک دوره طولانی ماکزیمم یا مینیمم قیمتبوده اند . مثل حداقل یا حداکثر قیمت هفته، ماه و سال. این خطوط هر چه درزمان دورتری شکل گرفته باشند معتبر ترند.
  • سایر خطوط هر چه در زمان نزدیکتری شکل گرفته باشند معتبر ترند.
  • خطوطی که در انتهای یک روند قوی تشکیل می شوند و در واقع راه آنرا سدمی کنند معتبر تر هستند.

سومین روش تعیین حد زیان استفاده از اندیکاتور هاست. اندیکاتور های مختلفی می توانندبه عنوان مبنای تعیین حد زیان مورد استفاده قرار گیرند.

یکی از این اندیکاتور ها اندیکاتورpsar (parabolic SAR)  است. این اندیکاتور در استراتژی های تعقیب روند مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین حد زیان تعیین شدهبا این اندیکاتور تنها برای معاملات مبتنی بر روند مناسب خواهد بود. در شکل زیرنمونه ای از تعیین حد زیان با استفاده از این اندیکاتور را ملاحظه می فرمائید.

منحنی نقطه چین اندیکاتورpsar  است و حد زیان خرید پوند را پائین تر از شروع نقطهچین های مربوط به روند صعودی در قیمت 1,7810 قرار داده ایم. با ادامه روند میتوان به طور مداوم حد زیان را با توجه به همین اندیکاتور بالاتر برد و بخشی از سودحاصله را حفظ نمود. مثلا در آخرین قیمت موجود روی نمودار می توان حد زیان را به82,1 افزود و سود حاصل از قیمت خرید در 1,7891 تا قیمت 82,1 را تثبیت و در عینحال به روند اجازه صعود بیشتر داد.

باند های بولینگر Bollinger Bands نیز یکی از اندیکاتور های بسیار مفید برای تعیینحد زیان استراتژی های معامله در یک بازار بدون روند است.

اندیکاتور های دیگری که برای تعیین حد زیان به کار گرفته می شوند اندیکاتور هایتحرکVolatility  هستند . یکی از اندیکاتور های تحرک اندیکاتورATR  می باشد. مضربیاز این اندیکاتور را می توان به عنوان حد زیان مورد استفاده قرارداد. از طرفی در مواقعیکه این اندیکاتور خیلی بالا رفته باشد هشداری در مورد خطر ناک بودن ورود به بازاراست. در اینگونه مواقع می توانیم اصلا وارد بازار نشویم و در صورت ورود با حجم کمتریمطابق قواعد مدیریت ریسک معاملات خود را انجام دهیم. بعضی از معامله گران 5,1 برابرATR را به عنوان حد زیان خود در نظر می گیرند.

انحراف معیار یا Standard deviation نیز یکی از اندیکاتور های تحرک است. مضربی ازاین اندیکاتور نیز می تواند به عنوان حد زیان مورد استفاده قرار گیرد. سعی کنید باآزمون و خطا روی حساب دمو مضرب مناسبی از این دو اندیکاتور را برای حد زیان باتوجه  به استراتژی معاملاتی خود بیابید. بالا بودن این اندیکاتور نیز نشانه خطرناک بودنبازار و لزوم اجتناب از ورود به بازار با حجم بالا می باشد.

استفاده از اندیکاتور های تحرک از روش مقدار ثابت بسیار مناسبتر به نظر می رسد چوندینامیک است و با تحولات بازار هماهنگ می شود . ولی نقطه ضعف آن در مقابل استفادهاز خطوط حمایت و مقاومت و روند این است که با استراتژی عجین نیست. بنابراینپیشنهاد می کنیم اگر استراتژی معاملاتی شما مبتنی بر خطوط است از حد زیان مبتنی برهمان خطوط استفاده نمائید و در مرتبه بعدی از اندیکاتور های تحرک بهره بگیرید.

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید